Žemličky s hrozienkami

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a)
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

500 g múky
30 g droždia
¼ l vlažného mlieka
¼ ČL soli
50 g masla
125 g tmavých hrozienok
1 rozhabarkované vajce


Príprava

1. Do jamky v strede múky rozmrvíme droždie, zalejeme mliekom a s troškou múky rozmiešame a dáme vykysnúť.
2. Roztopíme maslo a necháme ho vychladnúť. Ešte tekuté ho pridáme ku kvásku. Osolíme a vypracujeme do hladkého cesta. Dáme vykysnúť na dvojnásobný objem.
3. Vmiesime hrozienka a cesto vyvaľkáme do tvaru valca, z ktorého nakrájame 20 kúskov. Každý kúsok rukami vyformujeme do gule.
4. Surové žemličky ukladáme na vymastený plech. Každú na povrchu narežeme do tvaru kríža. Ešte raz dáme vykysnúť na dvojnásobný objem. Po vykysnutí ponatierame rozšľahaným vajcom a v strede rúry upečieme dozlatista.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Hruškový koláč s mandľami
Koložvárska kapusta
Bryndzove tyčinky II.
Jablkový koláč s ovsenými vločkami
Pečená kačka s dusenou červenou kapustou
Jablková bábovka s orieškovou griliážou
Biskupský chlebík
Celozrnný jahodový koláč
Ossobuco - hovädzia nožina na taliansky spôsob
Ríbezľový vermút