Tortilla - recept na 20 ks

Čas prípravy Zložitosť Cena
  60 minút
tento recept pridal(a)
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

1/2 kg kuracie alebo morčacie prsia

Cesto na tortilly:
1 kg hladkej pšeničnej múky
2 CL soli
2 CL kypriaceho prášku
130 ml oleja, masla, margarínu alebo masti - ja som použila kačaciu masť
5-6 dl vlažnej vody

Koreniaca zmes Taco - na 1 kg mäsa:
6 ČL mletej červenej papriky
5 ČL mletého koriandra
5 ČL cayenského korenia - chili
4 ČL soli
4 ČL čierneho korenia
3 ČL sušenej cibule
3 ČL sušeného cesnaku
2 ČL oregana

Omáčka:
pochúťková smotana alebo biely jogurt
kečup
mletá červená paprika
štipka chili

Zelenina:
ľadový šalát, kukurica, fazuľa, paprika, paradajky atď

tvrdý syr


Príprava

1. Cesto: zmiešame suché prísady, pridáme masť a toľko vody, aby sme dostali pružné cesto. Z cesta urobíme gule veľkosti golfovej loptičky. Dlaňou ich roztlačíme, poukladáme na pomúčenú dosku, zakryjeme vlhkou utierkou a necháme odpočívať 45 minút. Potom placky rozvaľkáme a upečieme na suchej panvici. Keď sa na placke urobia "pľuzgiere" placku obrátime a upečiem aj z druhej strany. Tortilly opekáme krátko, aby nestvrdli!

2. Koreniacu zmes zmiešame s nadrobno pokrájaným mäsom, chvíľu necháme postáť a potom mäso upečieme na panvici.

3. Ak nemám hotovú omáčku na plnku tak si vymiešame pochúťkovú smotanu alebo biely jogurt s kečupom, mletou červenou paprikou a so štipkou chili.

4. Upečené tortilly plníme zeleninou (napr. ľadový šalát, kukurica, fazuľa, paprika, paradajky), posypeme strúhaným syrom a polejeme 2-3 lyžicami omáčky, zvinieme a ihneď podávame.

- - - - - - - - - - - - -
Tu sú ďalšie spôsoby na použitie Tortilla placiek:

Tortilla - kukuričná placka - základ
Taco - placky veľké ako dlaň, naplnia sa plnkou a prehnú sa napoly
Burrito - keď je placka veľká, väčšia, naplní sa plnkou, zroluje sa a obidva konce sa zahnú
Enchilada - placka sa naplní plnkou, zroluje a vypraží sa na oleji
Quesadilla - medzi 2 placky sa rovnomerne navrství plnka alebo syr a na panvici sa opečie
Tostada - placky sa upečú nasucho alebo na oleji a navrstvia sa na seba, jednotlivé vrstvy sa natierajú plnkou

Keď sa placky pokrájajú na trojuholníky a upečú sa na oleji alebo na pekáči, je to Tortilla chips, čo je základom pre Nachos.

Pôvodné placky sa robia z kukuričnej múky značky Masa harina.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Fusilli s hovädzím mäsom a hubami
​Šalát z Hermelínu
Ženevské zapekané zemiaky
Americká kokosová bábovka s rumom a rumovou polevou
Hroznový koláč
Maslové halušky
Zemiakové knedle so žemľou
Babičkina jablková štrúdla
Šťavnatý koláč s čokoládou
Bravčová roláda plnená jablkami a slivkami