Syrové rožky z mäkkého, jogurtového cesta - hrnčekové

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a)
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Potrebujeme hrnček s obsahom 2,5 dl.
Prísady:
5 a pol hrnčeka hladkej múky (70 dkg)
1 kocka droždia
2/3 hrnčeka mlieka (2 dl)
1 kávová lyžička cukru
skoro 1/2 hrnčeka oleja (1 dl)
1 PL soli
2 vajcia
1 malý biely jogurt (140 g)
Plnka:
5 - 8 dkg roztopeného masla alebo margarínu
20 dkg strúhaného tvrdého syra
Na potretie:
1 žĺtok zmiešaný s 1 kávovou lyžičkou mlieka
sezamové semienka, alebo strúhaný syr


Príprava

1. V 1/3 šálke mlieka rozmiešame droždie a kávovú lyžičku cukru, necháme vykvasiť na teplom mieste.

2. Z kvásku a z ostatných surovín vymiesime cesto. Vymiesené cesto rozdelíme na 6 menších bochníkov. Bochníky prikryjeme čistou utierkou a necháme pol hodinu kysnúť.

3. Každý bochník osobitne rozvaľkáme na kruhy asi 0,5 cm hrubé. 3 kruhy potrieme roztopeným maslom a posypeme strúhaným syrom. Na každý kruh dáme jednu tretinu syra. Syrom posypané kruhy zakryjeme zvyšnými kruhmi z cesta, trochu ich pritlačíme.

4. Takto pripravené kruhy pokrájame na 6 - 6 trojuholníkov, od širšieho konca ich zrolujeme a poukladáme na papierom vyložený plech.
5. Rožky na plechu potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme sezamom alebo strúhaným syrom a necháme podkysnúť cca pol hodinu. Medzi tým zapneme rúru na 200 stupňov. Rožky vložíme do vyhriatej rúry a upečieme do zlata. (cca 20 min.)




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Syrové praclíky
Fašiangové šišky
Slivkové knedle so strúhankou
Slávnostná štrúdľa
Jelení guláš
Koložvárska kapusta
Kačica na pomarančoch
Knedle kysnuté
Ragú z bravčového mäsa
Smotanová štrúdla