Švédske mäsové guľky s hnedou omáčkou - Köttbullar
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
60 minút |      |      |
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
Mäsové guľky:
50 dkg mletého hovädzieho mäsa, príp. miešané hovädzie+bravčové
10 dkg masla
1 cibuľa nadrobno nakrájaná
1 vajce
10 dkg strúhanky
1 dl smotany na šľahanie
2 ČL soli
mleté biele korenie
mleté nové korenie
Omáčka:
2 dl smotany na varenie
2 PL múky
2 PL sójovej omáčky
mleté biele korenie
1/2 ČL mletej červenej papriky
mäsový vývar alebo voda
Príprava
1. Na 1 PL masla orestujeme cibuľu, NIE do hneda! Vajce vidličkou rozšľaháme, pridáme smotanu, strúhanku a približne 10 minút necháme odstáť.
2. K tejto strúhanke pridáme mleté mäso, maslovú cibuľu, koreniny, soľ, dôkladne premiešame a formujeme guľky veľké ako orechy.
3. Na panvici zohrejeme zvyšok masla a mäsové guľky na ňom upečieme zo všetkých strán. Hotové guľky vyberieme z výpeku a odložíme.
4. Vo výpeku rozmiešame 2 PL múky a mletú červenú papriku. Pridáme vývar alebo vodu a všetko vymiešame, aby vznikla hladká omáčka. Ochutíme sójovou omáčkou, mletým bielym korením a pridáme smotanu. Privedieme do varu, ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme.
Guľky podávame preliate hnedou smotanovou omáčkou, s varenými alebo pečenými zemiakmi a s brusnicovou omáčkou.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Chutné obložené sendviče a la IvaSyrový šalát so šampiňónmiVyprážané tofu s bielym jogurtomZapekané žemle s prekvapenímPomarančové pralinkyBažant pečený na portskomRoštenka EsterházyJablková torta s vanilkovým krémomCestovinový šalát s tuniakom v paradajkovej omáčkeKakaovo-škoricový krémeš