Šťavnaté pečené mäso

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) diana
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

väčší kus bravčového stehna cca 1,5–2 kg


Príprava

Príprava:
1. Veľkosť mäsa určeného na pečenie volíme tak, aby po vložení na pekáč ostávalo po okrajoch približne 2 cm miesta. Pečenie priamo v rúre na plechu, ktorý je určený na zachytávanie tuku.
2. Mäso opečieme do zlatista pri 225 °C v elektrickej rúre alebo pri stupni 4-5 v rúre plynovej. Dopekáme pri 175 °C, resp. na stupni 2-3. akonáhle je mäso na dotyk pevné, je prepečené. Ak je na povrchu pružné, je vo vnútri ešte ružové.
3. Aby sme získali väčšie množstvo šťavy, obložíme mäso nakrájanou cibuľou, paradajkami, mrkvou, zelerom a pórom. Vložíme tiež kosti s mäsom alebo špikové kosti.
4. Hotové upečené mäso vyberieme, prikryjeme alobalom a dáme na 10 minút odpočinúť. Mäso určené na zmrazovanie vcelku krájame za studena, pretože takto už potom nestráca šťavu a aj krájanie samotné je v studenom stave ľahšie. Krájame vždy zásadne krížom cez vlákno.
5. Vcelku pečené mäso zabalíme do alobalu a až pred použitím nakrájame na jednotlivé porcie. Porcie môžeme aj zamraziť a pred použitím dáme do chladničky, najlepšie cez noc, rozmraziť. Ak sa ponáhľame, môžeme ho zohriať v hrnci pri miernej teplote, nesmieme ho však variť.
6. Šťavu zmrazujeme vždy nezahustenú a až po rozmrznutí ju okoreníme a zahustíme.

Rady: Ako prílohu môžeme podávať knedle, zemiaky aj ryžu.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Syrové rohlíčky s cesnakom
Nealkoholický ríbezľový nápoj
Čínsky šalát z hlávkovej kapusty
Slivkový koláč s mandľami
Rezne z mletého mäsa so syrom
Jahodová torta s bielou čokoládou
Bryndzové tyčinky
Burgundské hovädzie ragú - Boeuf Bourguignon (podľa Julii Child)
Kinder mliečny rez
Orieškový medovník
PRIHLÁSENIE