Cesto:
500 g polohrubej múky
200 g Hery
100 g strúhaného syra
1 kocka droždia (42 g)
lyžička soli
1 vajce
1 dl mlieka
Náplň:
cca 1 hlávka cesnaku
soľ
Príprava
1. Na doske premiešame múku so soľou a strúhaným syrom. Do prostriedku urobíme jamku, do ktorej rozbijeme vajce, nalejeme mlieko a rozdrobíme droždie. Dookola nakrájame maslo. Ihneď spracujeme hladké cesto. Necháme 1/2 hodinu odpočinúť.
2. Rozdelíme na 6 častí, každý diel rozvaľkáme na koliesko a rozkrojíme na 16 trojuholníkov. Na každý trojuholník dáme trochu roztlačeného cesnaku so soľou a zvinieme do tvaru rohlíka.
3. Nenechávame kysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou, makom, sezamom, syrom, atď. a hneď pečieme. Z 96 rohlíčkov sú 2 plechy. Rohlíčky pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatožlta.