300 g hladkej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
1 žĺtok
1 PL rumu
štipka soli
múka na vaľkanie
Poleva:
1 bielok
1 PL rumu
150 g práškového cukru
Príprava
1. Hladkú múku a práškový cukor preosejeme na pracovnú dosku. Uprostred urobíme jamku, do ktorej dáme žĺtok, rum a štipku soli. Pridáme kúsky masla a rýchlo spracujeme cesto, postupujeme od okrajov do stredu. Sformujeme do gule a prikryté necháme 60 minút v chlade odpočinúť.
2. Cesto znovu krátko prepracujeme, utvoríme valec, z ktorého odkrajujeme kúsky a formujeme malé praclíky. Rozložíme ich na pomastený plech a pečieme (175 °C, asi 10minút). Praclíky majú byť po upečení svetlé. Z plechu ich vyberáme pomocou noža.
3. Poleva: práškový cukor, bielok a rum poriadne rozotrieme, vznikne biela poleva, do nej praclíky namáčame alebo ňou praclíky polievame. Necháme uschnúť.