Panenka s rumovou omáčkou s ružovým korením
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
45 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
1 bravčová panenka
2 ČL ružového korenia
mleté čierne korenie
2 PL kvalitného rumu
1 téglik smotany na varenie
soľ
olej
maslo
Príprava
1. Panenku necháme v celku, osolíme ju, okoreníme mletým čiernym a nadrobno rozdrveným ružovým korením. Na panvici roztopíme trochu masla a oleja, vložíme panenku a rýchlo opražíme z každej strany, keď má mäsko peknú kôrku, vyberieme z panvice. Výpek necháme v panvici. Mäso pred opraženým môžeme rozrezať na dve časti, aby sme s ním mohli lepšie manipulovať.
2. Panenku vložíme do zapekacej misy, podlejeme trochou vody a pečieme ju v rozohriatej rúre na 170 stupňoch cca 20 minút. Takto by sme mali dostať šťavnaté a nevysušené mäso.
3. Upečenú panenku necháme 10 minút odležať na doske, až potom ju môžeme krájať a servírovať.
4. K výpeku na panvici prilejeme výpek od panenky zo zapekacej misy. Pridáme ešte trošku rozdrveného ružového korenia, soľ a rum. Omáčku varíme, kým sa nám neodparí alkohol z rumu, potom pridáme smotanu a privedieme zase do varu. Hotovú omáčku môžeme zahustiť s kukuričným alebo zemiakovým škrobom, ale nemusíme. Bez toho dostaneme redšiu omáčku.
Podávame s pripravenou omáčkou a pečenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou, príp. plátkom pečenej oravskej slaniny.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Banánovo-ananásový pudingHalušky maslovéSyrové chuťovkyKaramelové veterníkyTeľacie rezne vo vínovom cestíčkuHruškový závin so slivkamiTalianske zapekané špagetyVeľkonočný baránokJemný kurací šalát s ananásomBravčové mäso na cibuľke s paradajkami