Vynikajúce lángoše - príprava cesta aj v pekárničke

Čas prípravy Zložitosť Cena
  90 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

400 g hladkej múky
2 dl vlažného mlieka
2 dl kefíra alebo zmes 1 dl pochúťkovej smotany a 1 dl mlieka
3 dkg droždia
1 celé vajce
1 PL soli
1 PL cukru
rasca dlá alebo mletá (kto má rád)
olej na vyprážanie


Príprava

1. Z mlieka, štipky cukru a droždia pripravíme kvások. Keď napučí zmiesime ho s múkou, soľou, rascou, kefírom a zvyšným mliekom. Vymiesime cesto a odložíme na 1 hodinu (alebo aj na noc) do chladničky.

2. Potom z cesta vyformujeme bochníčky, ktoré rozložíme na pomúčenej doske. Bochníčky necháme kysnúť ešte 15 minút v teple.

3. Vykysnuté bochníčky roztiahneme a vytvarujeme do lángoša a v dostatočnom množstve oleja vyprážame.

Hotové lángoše potierame kečupom, kyslou smotanou alebo rozotretým cesnakom, a posypeme postrúhaným syrom. Sú ozaj vynikajúce, vrelo odporúčam.

Dajú sa pripraviť aj v pekárničke: mlieko, kefír, vajce, múku, cukor, soľ, droždie a rascu v tomto poradí dáme do domácej pekárničky, program nastavíme na "cesto" (miesenie a kysnutie). Po vykysnutí cesta je hore uvedený postup rovnaký.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Bulharská nátierka
Teplý šalát s hubami
Hlivová omáčka
Škvarkové pagáčiky
Hruškový koláč so smotanovým krémom
Žemličky s hrozienkami
Kura na zemiakovej placke
Chutné kuracie prsia
Kapustové pagáčiky
Roláda s orechovou plnkou