Orechová roláda s perníkom

Čas prípravy Zložitosť Cena
  90 minút
tento recept pridal(a) bazalka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

Piškótové cesto:
5 žĺtkov
100 g práškového cukru
1 ČL oleja
50 g strúhaného perníku (alebo domácich perníčkov)
70 g strúhaných vlašských orechov
citrónová kôra
sneh z 5 bielkov
štipka soli
1 balíček vanilkového cukru

Krém:
150 g masla
100 g práškového cukru
50 g strúhaného preosiateho perníku (domácích perníčkov)
100 g strúhaných vlašských orechov
50 ml vaječného likéru

Ďalšie suroviny:
1 vrchovatá PL ríbezľového lekváru
50 g strúhaných orechov na obalenie
niekoľko kúskov sušeného ovocia


Príprava

1. Žĺtka, olej a práškový cukor vyšľaháme do peny. Strúhané orechy premiešame s perníkom a citrónovou kôrou. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh, pridáme vanilkový cukor a znovu prešľaháme.

2. Do žĺtkového krému striedavo vmiešame sypkú zmes a bielkový sneh. Cesto rozotrieme na plech vyložený pomasteným papierom na pečenie a pečieme pri 160°C po dobu asi 12 minút.

3. Upečenú piškótu preklopíme na vlhkú utierku, zrolujeme a necháme vychladnúť. Vychladnutý plát znovu roztočíme, potrieme tenkou vrstvou marmelády a tromi pätinami krému, zvinieme roládu, zrolujeme a zabalíme do alobalu a uložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.

4. Potom odstránime alobal, povrch rolády potrieme zvyškom krému, ozdobíme a necháme stuhnúť. Nakrájame na hrubšie plátky.

Krém: Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme strúhaný perník, strúhané orechy a vaječný likér a všetko dobre premiešame.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Kanadská omeleta
Pirohy s olivovou plnkou
Čokoládové košíčky s krémom
Bulharská nátierka
Zbojnícke ražniči
Syrové trubičky
Morčací guláš
Čokoládová pena s whisky
Kakaovo-tvarohová bábovka
Špagety a la Bolognese