Maslový veniec z kysnutého cesta
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
 120 minút |      |      |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
CESTO:
280 ml vlažnej vody
1 kocka droždia
710 g hladkej múky
125 g rozpustenej Hery alebo masla
150 g kryštálového cukru
1 ČL soli
1vajce + 1 vajce na potretie
Plnka:
125 g rozpustenej Hery alebo masla
škoricový cukor alebo inú náplň, napr. hrozienka, strúhaný kokos, kakao, nutelu.....podľa chuti.
Príprava
Cesto najľachšie pripravíme v domácej pekárničke, ale samozrejme aj sami si môžeme vymiesiť.
1. Do pekárničky nalejeme vodu, pridáme rozpustené maslo, vajce, múku, soľ, cukor,a rozdrobené droždie. Nastavíme potrebný program - Cesto.
2. Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve polovice. Jednostlivé časti rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Potrieme rozúpustenou Herou alebo maslom, výdatne naplníme plnkou, ak je potrebné, tak ešte osladíme kryštálovým cukrom, zvinieme do rolády a pokrájame na 2 cm hrubé kúsky.
3. Väčšiu tortovú formu alebo menší pekáč vyložíme papierom na pečenie, aj boky, aby pri pečení maslo nevytieklo z tortovej formy!!! Jednotlivé kúsky poukladáme blízko k sebe do formy, vrch potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote cca 180 stupňov asi 30-35 minút. Po upečení zakryjeme čistou utierkoua necháme vychladnúť.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Kurča dusené na červenom víneHruškovo-slivkové galetteČerešne alebo višne do štrúdle alebo koláčov (nasurovo)Chladená čokoládová penaBravčové rezne na šampiňónochKapor v šampiňónovej omáčkeDukátové buchtičky s vanilkovo-rumovým krémomPlzeňská štrúdlaMafiny s jablkamiRoštenka Esterházy