Linecké s pomarančovým krémom
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
 120 minút |      |      |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu

Prísady
Cesto:
20 dkg hladkej múky
15 dkg studeného masla
10 dkg práškového cukru
7 dkg mletých mandlí (môžu byť aj orechy)
štipka soli
2 štipky mletej škorice
Pomarančový krém:
7 dkg cukru
kôra z jedného väčšieho pomaranča
šťava z polovice väčšieho pomaranča
šťava zo švrťky citróna
2 žĺtky
1 celé vajce
6 dkg masla
1 PL kukuričného škrobu
Na ozdobu:
horká čokoláda
maslo
Príprava
1. Pomarančový krém pripravíme deň vopred a necháme na jednu noc v chladničke. V hrnci pomiešame cukor so šťavou a kôrou z pomarančov a citrónu, pridáme celé vajce a žĺtky a na hladko vymiešame. Pri stálom miešaní na miernom ohni privedieme zmes do varu (treba dávať pozor, aby sa nám vajcia nesekli, aby sme namiesto krému nedostali praženicu), potom postupne pridáme maslo, aby sa roztopilo. Celý krém scedíme, aby tam neboli väčšie kúsky z pomarančov a citrónu, pridáme kukuričný škrob a miešame, kým nezhustne, ako pudingový krém. Hotový krém necháme vychladiť a dáme do chladničky.
2. Pripravíme linecké cesto s mandľami. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pomiešame ingrediencie na cesto, maslo môžeme nastrúhať. Rýchlymi pohybmi spracujeme cesto do hladkej hmoty. Zabalíme do fólie, alebo dáme do mikroténového sáčku a na 1/2 hodinu uložíme do chladničky.
3. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm, vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich asi 5-6 minút. Musia zostať svetlé, po vybratí z rúry ich necháme na plechu vychladnúť, na horúcom plechu sa ešte dopečú.
4. Vychladené koláčiky natierame a spájame pomarančovým krémom. Spojene linecké koláčiky namáčame do roztopenej čokolády, do ktorej sme pridali kúsok masla, aby mala krásny lesk.
Tieto koláčiky nám vydržia v chlade cca 10 dní. Skladujeme ich v dobre uzavretej krabici na chladnom mieste, potom budú chutné a mäkké.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Rigoletto rezyOssobuco - hovädzia nožina na taliansky spôsobTrojvrstvový zákusok bez pečeniaKáva PompadourCelozrnné špagety s artičokami a sušenými paradajkamiFrancúzka cibuľová polievkaHliva v cestíčkuZeleninová polievkaCelozrnné žemle so semiačkamiSviatočný syrový šalát