Kura na červenom víne - Coq au vin

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) mamina
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

5 dkg masla
2 PL oleja
8-10 ks malých cibuliek / šalotiek
10 dkg oravskej slaniny
25 dkg drobných šampiňónov (môže byť aj konzerva)
4 kuracie stehná
4 kuracie prsia
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 PL paradajkového pretlaku
1 PL múky
2,5 dl suchého červeného vína
5 dl vývaru alebo vody
1 vetvička čerstvého rozmarínu alebo 0,5 ČL sušeného
1 ČL sušenej petržlenovej vňate
2 bobkové listy
soľ
mleté čierne korenie


Príprava

1. Vo väčšom hrnci roztopíme 2,5 dkg masla, ridáme olej a opražíme celé cibuľky. Opražené cibuľky vyberieme a odložíme bokom. Na tom istom tuku opražíme na pásiky pokrájanú slaninu. Keď je slanina pekná červená, tiež vyberieme a odložíme k cibuľkám. Vo výpeku opražíme šampiňóny do zlatohneda, ktoré potom tiež povyberáme a odložíme.

2. Kusy kuracieho mäsa osolíme, okoreníme. Do výpeku pridáme zvyšné maslo a kuracie mäso pražíme z každej strany do červena. Mäso vyberime a na výpeku orestujeme cibuľu pokrájanú na tenké pláty, pridáme aj roztlačený cesnak. Orestované odhrnieme do jednej strany hrnca, a na druhej strane opražíme paradajkový pretlak. Posypeme múkou, všetko premiešame, 1-2 minútky pražíme.

3. Podlejeme vínom a vývarom, pridáme rozmarín, bobkový list a petržlen, osolíme, okoreníme. Povaríme, pridáme kuracie mäso a pod pokrývkou dusíme asi 40 minút, kým mäso zmäkne. Potom do hrnca vrátime opražené cibuľky, šampiňóny a slaninu. Pridáme ešte kúsok masla, aby omáčka bola vláčna s pekným leskom.

Hotové Coq au vin podávame so zemiakovou kašou.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Mäsové guľky v paradajkovo-pomarančovom ragu
Paradajková omáčka
Rezne v zemiakovom cestíčku
Karamelové veterníky
Zelenina v syrovom cestíčku
Kačica na pomarančoch
Indický guláš
Banánové smoothie s ovsenými vločkami
Bačovská pochúťka
Krehké syrové rezy
PRIHLÁSENIE