Koláč "slnečnica"

Čas prípravy Zložitosť Cena
  150 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

Cesto:
50 dkg hladkej múky
1 vajce
140 g bieleho jogurtu
3 PL oleja
štipka soli - keď robíme so slanou plnkou, tak 1, 5 ČL soli
4 PL cukru - keď robíme slaný, tak len 1 PL cukru
asi 1,8 dl vody
2 dkg droždia
1 vajce na potretie

Sladká plnka: mäkké maslo, škorica alebo kakaový prášok, 2 PL cukru.
Slaná plnka: vymiešaná šunka, smotana, horčica, paprikový krém, soľ, čierne korenie, syr, cibuľa, alebo len maslo, nadrobno pokrájaná šunka a strúhaný syr. Proste na čo máme chuť :)


Príprava

1. Zo všetkých prísad na cesto vymiesime trochu mäkšie, ale nie lepkavé hladké cesto (môžeme aj v pekárničke). Cesto necháme vykysnúť - asi 1 hod. Vykysnuté vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti.

2. Jeden kus cesta rozvaľkáme na 2-3 mm hrubý kruh, potrieme zmäknutým maslom, posypeme škoricou, príp. kakaom a cukrom. Pri slanej verzii potrieme plnkou. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Zoberieme druhý kus cesta, tiež vyvaľkáme na 2-3 mm hrubý kruh a preložíme ho na prvý plát. Druhý plát tiež potrieme plnkou. Tak isto urobíme aj s tretým a so štvrtým plátom, ale štvrtý plát už nepotierame plnkou.

3. V strede zostaveného koláča vyznačíme s pohárom kruh, to bude stred slnečnice. Od tohto kruhu smerom von koláč prerežeme ostrým nožom, aby sme dostali 16 pásikov. Každý pásik stočíme 2 až 3x.

4. Koláč necháme odpočívať ešte 30 min., potrieme rozšľahaným vajcom. Medzi tým rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 min, kým koláč nadobudne peknú zlatistú farbu.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Ríbezľový džem
Karé s kuriatkami
Karamelové veterníky
Pohánkové rizoto so šampiňónmi a balkánskym syrom
Zapekané zemiaky so zeleninou a so syrom
Ríbezľový kokteil
Jahodový závin
Prírodné bravčové rezne s bazalkou
Pomarančová bábovka
Jablkovo-karamelové nepečené rezy
PRIHLÁSENIE