Cesto:
50 dkg hladkej múky
1 vajce
140 g bieleho jogurtu
3 PL oleja
štipka soli - keď robíme so slanou plnkou, tak 1, 5 ČL soli
4 PL cukru - keď robíme slaný, tak len 1 PL cukru
asi 1,8 dl vody
2 dkg droždia
1 vajce na potretie
Sladká plnka: mäkké maslo, škorica alebo kakaový prášok, 2 PL cukru.
Slaná plnka: vymiešaná šunka, smotana, horčica, paprikový krém, soľ, čierne korenie, syr, cibuľa, alebo len maslo, nadrobno pokrájaná šunka a strúhaný syr. Proste na čo máme chuť :)
1. Zo všetkých prísad na cesto vymiesime trochu mäkšie, ale nie lepkavé hladké cesto (môžeme aj v pekárničke). Cesto necháme vykysnúť - asi 1 hod. Vykysnuté vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti.
2. Jeden kus cesta rozvaľkáme na 2-3 mm hrubý kruh, potrieme zmäknutým maslom, posypeme škoricou, príp. kakaom a cukrom. Pri slanej verzii potrieme plnkou. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Zoberieme druhý kus cesta, tiež vyvaľkáme na 2-3 mm hrubý kruh a preložíme ho na prvý plát. Druhý plát tiež potrieme plnkou. Tak isto urobíme aj s tretým a so štvrtým plátom, ale štvrtý plát už nepotierame plnkou.
3. V strede zostaveného koláča vyznačíme s pohárom kruh, to bude stred slnečnice. Od tohto kruhu smerom von koláč prerežeme ostrým nožom, aby sme dostali 16 pásikov. Každý pásik stočíme 2 až 3x.
4. Koláč necháme odpočívať ešte 30 min., potrieme rozšľahaným vajcom. Medzi tým rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 min, kým koláč nadobudne peknú zlatistú farbu.