450 g lístkového cesta
750 g kyslejších jabĺk
1 vrecúško hrozienok namočených v rume
200 g marcipánovej hmoty
múka na vysypanie dosky
100 g posekaných lieskových orieškov
2 vrecúška vanilkového cukru
1 bielok
1 žĺtok, práškový cukor
1 lyžičku škorice
Príprava
1. 1/5 lístkového cesta si odložíme na ozdobenie. Z väčšej časti cesta vyvaľkáme plát na hrúbku asi 3 mm.
2. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame ich s orieškami, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Jablkovú hmotu rovnomerne navrstvíme na plát cesta. Posypeme postrúhanou marcipánovou hmotou. Bočné okraje preložíme, aby sa nám jablká nevysypali a urobíme závin, ktorý preložíme na pekáč.
3. Závin potrieme žĺtkom. Z časti lístkového cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm a ozdobným kolieskom z neho nakrájame pásiky široké asi 1,5 cm. Pásikmi vytvoríme na závine mriežku. Ozdobený závin potrieme bielkom. Závin pečieme v rúre vyhriatej na 180º C asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom.