Jablkový závin s marcipánom I.

Čas prípravy Zložitosť Cena
  60 minút
tento recept pridal(a) bazalka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

450 g lístkového cesta
750 g kyslejších jabĺk
1 vrecúško hrozienok namočených v rume
200 g marcipánovej hmoty
múka na vysypanie dosky
100 g posekaných lieskových orieškov
2 vrecúška vanilkového cukru
1 bielok
1 žĺtok, práškový cukor
1 lyžičku škorice


Príprava

1. 1/5 lístkového cesta si odložíme na ozdobenie. Z väčšej časti cesta vyvaľkáme plát na hrúbku asi 3 mm.

2. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame ich s orieškami, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Jablkovú hmotu rovnomerne navrstvíme na plát cesta. Posypeme postrúhanou marcipánovou hmotou. Bočné okraje preložíme, aby sa nám jablká nevysypali a urobíme závin, ktorý preložíme na pekáč.

3. Závin potrieme žĺtkom. Z časti lístkového cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm a ozdobným kolieskom z neho nakrájame pásiky široké asi 1,5 cm. Pásikmi vytvoríme na závine mriežku. Ozdobený závin potrieme bielkom. Závin pečieme v rúre vyhriatej na 180º C asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

​Šalát z Hermelínu
Kakaovo-škoricový krémeš
Šunkovo-syrové cestoviny
Španielske briošky
Pečená kačka s dusenou červenou kapustou
Praclíky s rumom
Znojemský guláš II.
Burgundské hovädzie ragú - Boeuf Bourguignon (podľa Julii Child)
Koktail - Harvey Wallbanger
Gazdovská polievka