Dusená červená kapusta – do zásoby

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) diana
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

1 kg červenej kapusty
250 g kyslastých jabĺk
2 PL citrónovej šťavy
8 PL vínneho octu
3 PL cukru
¼ l červeného vína
175 g cibule
2 PL masla
soľ
štipka škorice


Príprava

1. Kapustné listy (bez hlúbov a hrubých žíl) nakrájame na pásiky. Jablká umyjeme, osušíme, ošúpeme a zbavíme jaderníkov.
2. Kapustu s jablkami, octom a cukrom dobre premiešame a necháme cez noc v chladničke prikryté odstáť.
3. Kapustu spolu s 2 lyžicami cukru červeným vínom pri nízkej teplote 1 hodinu podusíme, necháme vychladnúť. Naplníme do nádob, uzavrieme a uložíme do mrazničky. Pri -18°C takto vydrží až rok. Tento proces robí kapustu aj ľahšie stráviteľnou.
4. Rozmrazenú, prípadne mierne zmrazenú červenú kapustu pripravíme na podávanie: očistenú cibuľu nakrájame na pásiky.
5. Maslo spolu s lyžicou cukru pri miernej teplote miešame, kým nevonia ako karamel a nezíska zlatožltú farbu.
6. Pridáme cibuľu a rýchlo miešame, kým nezosklovatie. Stiahneme teplotu, pridáme kapustu a prikryté dusíme. Ak je kapusta už rozmrazená, stačí 20 minút, pri zmrazenej treba rátať so 40 minútami.
7. Po prehriatí kapusty ochutnáme a až teraz solíme, ochutíme troškou škorice, prípadne prikyslíme. Ak dolejeme trochou červeného vína, ešte krátko povaríme, aby sme znížili obsah alkoholu.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Pstruh na liptovský spôsob
Syrový šalát so šampiňónmi
Vločky s prosom
Lievance s citrónovým krémom
Čokoládové taštičky s malinovou omáčkou
Brašovská pečienka
Zemiaky so zeleninou a mäsom pečené v alobale
Slivkový lekvár so škoricou a rumom
Mramorová Red Velvet torta​
Zaváranie paprík
PRIHLÁSENIE