Dusená červená kapusta – do zásoby
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
 120 minút |      |      |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
1 kg červenej kapusty
250 g kyslastých jabĺk
2 PL citrónovej šťavy
8 PL vínneho octu
3 PL cukru
¼ l červeného vína
175 g cibule
2 PL masla
soľ
štipka škorice
Príprava
1. Kapustné listy (bez hlúbov a hrubých žíl) nakrájame na pásiky. Jablká umyjeme, osušíme, ošúpeme a zbavíme jaderníkov.
2. Kapustu s jablkami, octom a cukrom dobre premiešame a necháme cez noc v chladničke prikryté odstáť.
3. Kapustu spolu s 2 lyžicami cukru červeným vínom pri nízkej teplote 1 hodinu podusíme, necháme vychladnúť. Naplníme do nádob, uzavrieme a uložíme do mrazničky. Pri -18°C takto vydrží až rok. Tento proces robí kapustu aj ľahšie stráviteľnou.
4. Rozmrazenú, prípadne mierne zmrazenú červenú kapustu pripravíme na podávanie: očistenú cibuľu nakrájame na pásiky.
5. Maslo spolu s lyžicou cukru pri miernej teplote miešame, kým nevonia ako karamel a nezíska zlatožltú farbu.
6. Pridáme cibuľu a rýchlo miešame, kým nezosklovatie. Stiahneme teplotu, pridáme kapustu a prikryté dusíme. Ak je kapusta už rozmrazená, stačí 20 minút, pri zmrazenej treba rátať so 40 minútami.
7. Po prehriatí kapusty ochutnáme a až teraz solíme, ochutíme troškou škorice, prípadne prikyslíme. Ak dolejeme trochou červeného vína, ešte krátko povaríme, aby sme znížili obsah alkoholu.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Šťavnaté florentínky s kandizovaným ovocímRagú z bravčového mäsaJablkový koláč s ovsenými vločkamiZelenina v syrovom cestíčkuPravé ruské pirožkyZapečené rybie filéOrieškový medovníkSladký ovocný šalát s medomSpišské džatkyMexický šalát