280 g múky
200 g masla
8 PL šľahačkovej smotany
1 rozšľahané vajce
150 g strúhaného tvrdého syra (Eidam)
Príprava
1. Múku preosejeme, pridáme rozdrobené maslo a vypracujeme do hrudkovitej masy. Pridáme šľahačku, ktorú sme vyšľahali s vajcom, premiesime. Studenými rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté odležať v chlade (asi 3 hodiny).
2. Cesto ešte raz premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme. Aby malo cesto vrstvy, prekladáme ho: sprava, zľava, zhora i zdola prehneme okraje postupne trikrát – tak získame štvorec skladajúci sa z 9 vrstiev. Opäť vyvaľkáme – natenko s rovnými okrajmi. Posypeme syrom a jemne zrolujeme.
3. Zrolované cesto pokrájame na kúsky veľké asi 3x12 cm, ktoré skrútime do špiráliek. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme (200 °C, 5-8 minút).