Slivkový koláč s posýpkou
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
90 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
1 kg sliviek (očistených, vykôstkovaných)
mletá škorica na posypanie
Cesto:
300 g hladkej múky
0,5 kávová lyžička soli
2 polievkové lyžice cukru
1 vajce
2 dl mlieka
50 g masla
20 g droždia
Posýpka:
120 g polohrubej múky
80 g kryštálového cukru
100 g studeného masla
Príprava
1. Do 0,5 dl vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru, namrvíme droždie a necháme vykysnúť. Múku, soľ, cukor, vajíčko, roztopené maslo a vykysnuté droždie pomiešame, vymiesime hladké cesto, ktoré necháme podkysnúť cca 45 až 60 minút.
2. Vykysnuté seto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť pekáča, v ktorom budeme piecť koláč.
3. Na dno pekáča položíme papier na pečenie, vložíme rozvaľkané cesto. Na cesto poukladáme polené, vykôstkované slivky reznou ranou hore. Zapneme súru na 200 stupňov.
4. Pripravíme si posýpku vymiešaním múky, studeného masla a cukru. Pracujeme rýchlo, končekmi prstov, aby sme dostali sypkú zmes.
4. Slivky posypeme mletou škoricou a pripravenou posýpkou. Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 30 - 45 minút (záleží od rúry), kým okraje koláča aj posýpka dostanú krásnu zlatohnedú farbu.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Vyprážané tofu s bielym jogurtomAnanásovo-kokosovo-marcipánové muffinySrbská fazuľová polievkaPlnka k pečenej hydineCukety plnené mletým mäsomVyprážaný Hermlín v pivnom cestíčkuBeigli -tradičný maďarský vianočný závin podľa LimaryMorka na masle plnená jablkamiZapečené papriky so syrom a salámouŠkoricovo-jablkové osie hniezda