Mriežkovaný jablčník

Čas prípravy Zložitosť Cena
  30 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Plnka:
1 - 1,5 kg jabĺk
2 - 3 PL cukru
1 vanilkový pudingový prášok
1 - 2 ČL mletej škorice
citrónová šťava

Cesto:
50 dkg múky
1 ČL kypriaceho prášku
25 dkg masla
štipka soli
2 PL cukru
1 vajce
1 žĺtok
cca 0,5 dl sladkej smotany


Príprava

1. Začíname s plnkou. Jablká očistíme a nahrubo postrúhame. Pridáme citrónovú šťavu a pomiešame, aby jablká veľmi nezhnedli. Necháme odstáť.

2. Po niekoľkých minútach z jabĺk vytlačíme šťavu a odmeriame. K šťave prilejeme toľko vody, aby spolu bolo 3 dl. V tejto zmesi uvaríme vanilkový puding s cukrom. Strúhané jablká posypeme škoricou a pomiešame s ešte horúcim pudingom. Už nevaríme a necháme vychladnúť.

3. Na cesto pomiešame múku s kypriacim práškom, so soľou, s cukrom a na kúsky pokrájaným studeným maslom. Pridáme vajce, žĺtok a smotanu a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na tretiny. Dve tretiny cesta vyvaľkáme a položíme na plech (rozmer cca 22 x 26 cm) vyložený papierom na pečenie. Uhladené cesto popicháme vidličkou a rovnomerne rozotrieme naň jablkovú plnku.

4. Tretiu tretinu cesta rozvaľkáme a narežeme na pásiky asi 1,5 cm široké. Pásiky poukladáme na plnku v tvare mriežky. Mriežku potrieme zvyšným bielkom a koláč vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Jahňacie kotlety na slivkách
Fašírka so syrom a pšenom
Zapečené papriky so syrom a salámou
Čertova nátierka
Svieža jablková torta bez pečenia
Višňové rezy s ovsenými vločkami
Koktail - Fair Lady
Šampiňonovo-šunkové kuracie prsia
Ríbezľové mlieko
Pizza s cesnakovo-oregánovým cestom
PRIHLÁSENIE