Mozartova torta famózna
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
120 minút | | |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu
Prísady
Cesto:
300 g polohrubej múky
60 g kakaového prášku
1 lyžička sóda-bikarbóny
štipka soli
120 g masla
200 g kryštálového cukru
4 vajcia
2,5 dl hustej smotany
1,5 dl mlieka
1 balíček vanilkového cukru
Čokoládový krém:
200 g čokolády
220 ml šľahačkovej smotany
Nugátový krém:
250 g mascarpone
150 g Nutelly
200 g marcipánovej hmoty (ja som použila Belbake z Lidla)
čokoládová poleva
Príprava
1. Pripravíme si čokoládový krém: Čokoládu nadrobno nasekáme a vložíme do misky. Smotanu na miernom ohni zohrievame, kým nezačne vrieť, vtedy odstavíme a nalejeme na nasekanú čokoládu. Aby čokoláda nezostala zrnitá, pomiešame ju so smotanou až po 10 minútach. Miešame, kým nedostaneme hladkú, lesklú hmotu. Krém necháme vychladnúť. Môžeme ho pripraviť aj deň vopred a uložiť do chladničky.
2. Rúru zapneme na 180 stupňov. Tortovú formu s priemerom 22 - 26 cm vyložíme papierom na pečenie. Múku premiešame s kakaovým práškom, sóda-bikarbónou a so soľou.
3. Vymiešame maslo s cukrom, po jednom pridávame celé vajcia a miešame ďalej. Primiešame smotanu, mlieko a vanilkový cukor. Cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme asi 35 - 40 minút. Cesto je hotové, keď sa už nelepí na vpichnuté špáradlo. Upečené cesto necháme vo forme asi 10 minúť chladnúť, potom vyberieme a položíme na mriežku, necháme úplne vychladnúť.
4. Vychladnutý korpus prekrojíme, aby sme dostali 2 pláty. Jeden plát vložíme späť do tortovej formy. Čokoládový krém premiešame a rovnomerne navrstvíme na korpus. Zakryjeme druhým plátom.
5. Pripravíme si nugátový krém: Mascarpone zmiešame s Nutellou. Trochu krému natrieme na druhý tortový plát.
6. Marcipán rozvaľkáme na kruh veľkosti tortového korpusu a položíme ho na tenkú vrstvu nugátového krému. Na marcipán navrstvíme zvyšok nugátového krému, zarovnáme a dáme do chladničky asi na 1 hodinu stuhnúť.
Tortu vyberieme z formy a polejeme čokoládovou polevou, vrch môžeme posypať aj čokoládovými lupienkami.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Kakaový medovníkFašiangové fánkyČínska polievkaMaslovo-syrové slané pečivoKyslá zemiaková polievka so sušenými hubamiZapekané kuracie kúskyKubánsky rezMiešaný šalát s morčacím mäsomPlzeňský gulášCukety plnené mletým mäsom