Karamelové veterníky

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

Cesto:
500 ml vody
160 g rastlinného tuku alebo bravčovej masti
320 g polohrubej múky
8 vajec
dve štipky soli

1. Plnka:
1,1 litra mlieka
3 Zlaté klasy
9 PL kryštálového cukru

2. Plnka:
6 PL kryštálového cukru
500 ml šľahačkovej smotany 33%

Karamelová poleva:
50g kryštálového cukru
3-4 PL mlieka
220 g preosiateho práškového cukru


Príprava

V prvý deň si uvaríme skaramelizovanú šľahačku (teda 2. plnku) a upečieme veterníky.

1. 6 PL kryštálového cukru necháme skaramelizovať do hneda, až začne trošku po okrajoch bublať a trošku dymiť, ale ozaj trošku, aby mal tú správnu nahorkastú príchuť. Prilejeme šľahačkovú smotanu, necháme karamel dobre rozpustiť a rozvariť, vychladíme a odložíme do chladničky minimálne na 12hodín, najlepšie do druhého dňa.

2. Na cesto si vo vode rozpustíme tuk (heru a pod. alebo masť), pridáme štipku soli. Vsypeme múku a stále miešame, kým sa cesto neodliepa od hrnca.

3. Cesto necháme mierne vychladnúť. Po miernom vychladnutí primiešame postupne vajíčka, vždy počkáme kým sa vajíčko dobre zmieša a až potom dávame ďalšie...a ďalšie. Ešte teplé vytláčame cez cukrárenský sáčok na vodou vymytý plech. Nepripravte si naraz viac plechov, lebo keď cesto stojí na plechu dlhšie, prilepí sa.

4. Upečieme do svetlohneda, vo vyhriatej rúre na 200°C takých 20 minút, treba sledovať, niekedy to trvá dlhšie. RÚRU NEOTVÁRAŤ!!! Vyjde ich okolo 25 ks až 35 ks o veľkosti asi 5-6-7cm.

5. Na druhý deň si uvaríme puding, cukru dajte podľa chuti, cca 9 PL. Veterníčky prekrojíme ostrým nožom, majú byť takéto duté.

6. Karamelová poleva musí byť teplá, lebo chladnutím trošku stuhne. Kryštálový cukor skaramelizujeme, pridáme 3PL mlieka a rozvaríme, do karamelu nasypeme práškový cukor, zohrievame a podľa potreby ešte pridáme mlieko. Keď začne karamel hnednúť, tak ho odstavíme a miešame do hladka.

7. Šľahačky, ktoré doteraz oddychovali a čakali na svoju chvíľu,vyšľaháme. Nezľaknite sa, zpočiatku je to riedke (môžte pridať aj stužovač), ale po pár minútach intenzívneho šľahania vám vznikne hladký, lahodný krém.

8. Rozkorojené veterníčky plníme najprv hustým pudingovým krémom, potom karamelovým šľahačkovým krémom. Dokončíme vrškami namáčanými v karamele, ktorý ak medzitým náhodou zhustne, zahriatím ho znovu rozpustíte.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Roštenky z daniela na švédsky spôsob
Nátierka z Nivy s orechmi
Pomarančová omáčka s brusnicami
Višňový koláč
Hermelínová nátierka
Švédska mandľová torta
Kardinálove rezy
Studená misa v žemľovom venci
Ražniči s opekanými zemiakmi
Ťahaný závin