Kapustové pagáčiky

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) bazalka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Na cesto:
650 g hladkej múky
32 g droždia (alebo sáčok sušeného)
1 KL cukru
200 ml mlieko

Plnka:
1 malá hlávka kapusty (udusenej kapusty ma byť 250 g)
1 PL kryštálového cukru, môže byť aj hnedý
5 PL oleja
soľ
čierne korenie

Okrem toho:
300 g uvarených zemiakov
200 ml kyslej smotany
100 ml oleja
1 žĺtok na potieranie


Príprava

Tieto pagáčiky sú fakt úžasné. Sú mäkké aj na druhý deň.

1. Kapustu posekáme nadrobno, osolíme a necháme postáť 15 min. Ona trochu tak "sadne".

2. Do dostatočne veľkého hrnca dáme rozpáliť 4 - 5 PL oleja a pridáme kapustu. Oheň stíšime a na miernom ohni za občasného premiešania kapustu udusíme. Kapusta ma byť mäkká, ale zároveň aj trochu chrumkavá.

3. Kým sa kapusta dusí, tak si v osolenej vode uvaríme zemiaky. Popučíme, pridáme kyslú smotanu, olej a vymiešame hladkú zmes.

4. Keď máme kapustu mäkkú, pridáme cukor, okoreníme a ešte chvíľu popražíme za stáleho miešania. Odstavíme a necháme poriadne vychladnúť.

5. Zo 100 ml vlažného mlieka 1 KL cukru a droždia pripravíme kvások.

6. Na dno misy dáme zemiakovú masu.

7. K zemiakom pridáme osolenú múku, kvások a dobre vypracujeme cesto. Ja som ešte pridala 100 ml vlažného mlieka, lebo sa mi videlo veľmi husté cesto. Potom bolo OK.

8. Keď ž cesto máme dobre vymiesené, tak pridáme kapustu a premiešame. Cesto prikryjeme a necháme odpočívať 20 minút

9. Po 20 min. cesto vyberieme a na dobre pomúčenej doske prepracujeme, opäť necháme odpočívať.

10. Po 20 min. cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm a pomocou formičky vykrajujeme malé pagáčiky. Odkrojené kúsky môžete opäť zhniecť a vykrojiť z nich pagáčiky.

11. Pagáčiky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Zahrejeme rúru na 200 stupňov. Pagáčiky opäť necháme podkysnúť asi 15 min. Tesne pred vložením do rúry ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s troškou vody. Vrch môžeme posypať rascou a možno aj posolťt morskou soľou. Pečieme cca 20 min, kým nemajú zlatistú farbu.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Zapekané brusnicové bagety
Ossobuco - hovädzia nožina na taliansky spôsob
Chladená čokoládová pena
Hruška s čokoládovým krémom
Jablkový hrnčekový koláč
Špagety carbonara so smotanou
Roštenka na horčici
Údené bravčové stehno na grile
Šošovicový prívarok
Kuracie rezančeky s Nivou a brokolicou