Hruškovo-slivkové galette

Čas prípravy Zložitosť Cena
  90 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

600 g ovocia (hruška a slivka umytá a očistená)
mletá škorica na posypanie
cukor na posypanie

Cesto:
140 dkg polohrubej múky
50 dkg masla (studeného)
1/2 ČL cukru
1 vajcia
štipka soli

Posýpka:
30 g polohrubej múky
20 g kryštálového cukru
25 g studeného masla


Príprava

1. Múku, cukor, soľ, vajcia pomiešame a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Vypracujeme cesto, ak je potrebné, pridáme 1-2 PL vody. Cesto necháme zabalené vo fólii aspoň na pol hodinu v chladničke.

2. Pripravíme si posýpku vymiešaním múky, studeného masla a cukru. Pracujeme rýchlo, končekmi prstov, aby sme dostali sypkú zmes.

3. Vychladené cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku 3mm do tvaru kruhu (cca 30-35 cm). Podľa potreby posypeme múkou, aby sa veľmi nelepilo. Najlepšie je cesto vaľkať už na papieri na pečenie, ktorý potom len jednoducho položíme na plech. Rozvaľkané cesto preložíme s papierom na plech, vrch posypeme múkou (vďaka čomu počas pečenia vytieknutá ovocná šťava sa vstrebáva).

4. Na plátky pokrájanýmiihruškami a štvrťkami sliviek vyložíme cesto, okraje dookola ponecháme prázdne (cca 5 cm). Ovocie posypeme mletou škoricou, cukrom a posýpkou.

5. Okraje cesta opatrne a postupne prehneme smerom dnu. Prehnutú časť cesta môžeme potrieť vajíčkom, ak chceme, aby mal pekný lesklý povrch.

6. Pripravené galette pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov asi 30-35 minút, kým nám cesto nedostane zlatistý odtieň.

Samozrejme namiesto hrušiek a sliviek môžeme použiť akékoľvek ovocie: jablká, nektarinky, jahody atď.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Syrové fondue
Zaváranie paprík na maďarský pôsob
Čokoládová torta s karamelom
Cestoviny s fazuľovo-paradajkovou omáčkou
Zapečená treska s jablkovým chrenom
Kapucínsky guláš
Hamburgerové žemle od Limary
Zapekaný karfiol so šunkou
Svieža jablková torta bez pečenia
Šampiňonovo-šunkové kuracie prsia
PRIHLÁSENIE