Hruškovo-slivkové galette
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
 90 minút |      |      |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu

Prísady
600 g ovocia (hruška a slivka umytá a očistená)
mletá škorica na posypanie
cukor na posypanie
Cesto:
140 dkg polohrubej múky
50 dkg masla (studeného)
1/2 ČL cukru
1 vajcia
štipka soli
Posýpka:
30 g polohrubej múky
20 g kryštálového cukru
25 g studeného masla
Príprava
1. Múku, cukor, soľ, vajcia pomiešame a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Vypracujeme cesto, ak je potrebné, pridáme 1-2 PL vody. Cesto necháme zabalené vo fólii aspoň na pol hodinu v chladničke.
2. Pripravíme si posýpku vymiešaním múky, studeného masla a cukru. Pracujeme rýchlo, končekmi prstov, aby sme dostali sypkú zmes.
3. Vychladené cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku 3mm do tvaru kruhu (cca 30-35 cm). Podľa potreby posypeme múkou, aby sa veľmi nelepilo. Najlepšie je cesto vaľkať už na papieri na pečenie, ktorý potom len jednoducho položíme na plech. Rozvaľkané cesto preložíme s papierom na plech, vrch posypeme múkou (vďaka čomu počas pečenia vytieknutá ovocná šťava sa vstrebáva).
4. Na plátky pokrájanýmiihruškami a štvrťkami sliviek vyložíme cesto, okraje dookola ponecháme prázdne (cca 5 cm). Ovocie posypeme mletou škoricou, cukrom a posýpkou.
5. Okraje cesta opatrne a postupne prehneme smerom dnu. Prehnutú časť cesta môžeme potrieť vajíčkom, ak chceme, aby mal pekný lesklý povrch.
6. Pripravené galette pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov asi 30-35 minút, kým nám cesto nedostane zlatistý odtieň.
Samozrejme namiesto hrušiek a sliviek môžeme použiť akékoľvek ovocie: jablká, nektarinky, jahody atď.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Krémová špargľová polievka "extra"Krémová tekvicová polievkaŠišky - Donuts s čokoládovou polevouČokoládová torta bez vajecSyrové fondueBravčové mäso na cibuľke s paradajkamiToasty na anglický spôsobMakový koláč lenivej ženyCesnaková nátierka s tymiánom a brusnicamiDusené pečené hovädzie mäso na hubách