Burgundské hovädzie ragú - Boeuf Bourguignon (podľa Julii Child)

Čas prípravy Zložitosť Cena
  180 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

150 g slaniny
1 PL olivového oleja
1 kg hovädzieho mäsa najlepšie z pliecka
1 mrkva nakrájaná na krúžky
1 nakrájaná cibuľa
soľ
mleté čierne korenie
2 PL múky
3 šálky suchého červeného vína
2 - 3 hovädzieho vývaru
1 PL paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
1/2 ČL tymiánu
1 ks bobkového listu
cca 25 ks drobnej cibuľky-šalotky, môžu byť aj nakladané
25 dkg drobných šampiňónov


Príprava

1. Zo slaniny odrežeme kožu, a dáme bokom, slaninu nakrájame na kocky. Do nádoby (má byť taká, ktorú potom môžeme vložiť aj do rúry), v ktorej budeme pripravovať jedlo pridáme olej a rozohrejeme, pridáme slaninu a vyškvaríme z nej masť. Slaninu vyberieme z masti a odložíme bokom.

2. Mäso nakrájame na kocky, na vyškvarenej masti opražíme mäsové kocky z každej strany. Naraz pražíme len menšie množstvo mäsa, lebo väčšie množstvo by schladilo masť a mäso by sa nepražilo, len dusilo. Opražené mäsové kocky povyberáme z masti a odložíme.

3. Keď sme mäso opražili, na výpeku speníme cibuľu (do sklovita) a mrkvu, pridáme slaninu, mäso aj so šťavou, ktorú pustilo a poprášime lyžicou múky a pomiešame. Zakryjeme pokrývkou a dáme do rúry predhriatej na 225 stupňov na 4 minúty. Potom hrniec vyberime, mäso opäť poprášime 1 lyžicou múky, pomiešame a dáme späť do rúry na 4 minúty.

4. Hrniec zase vyberieme z rúry, teplotu znížime na 180 stupňov. Na mäso nalejeme víno, a toľko vývaru alebo vody, aby mäso bolo úplne zakryté tekutinou. Pridáme tymián, paradajkový pretlak, odrezanú kožu zo slaniny, cesnak a bobkový list. Zakryjeme pokrývkou a varíme v rúre 3 - 4 hodiny. Mäso v každej hodine kukneme, či je dosť šťavy, ako mäkne. Vtedy je dobré, keď po vpichnutí vidličkou sa mäso rozpadne. Ak by sa šťava veľmi odparila, doplníme ju vývarom, alebo vodou.

5. Medzitým v rajnici rozpálim lyžicu masla, pridáme soľ, čierne korenie, PL vody, pár kvapiek citrónovej šťavy, keď začne peniť opražíme v ňom napoly rozkrájané drobné šampiňóny. Plati to isté, čo pri mäse, naraz pražíme len menšie množstvo šampiňónov. Na tom istom masle opražíme aj šalotky.

6. Keď je mäso hotové, vyberieme a zahodíme kožu zo slaniny, primiešame šampiňóny a šalotky. Pri servírovaní posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Podávame s na masle duseným zeleným hráškom, alebo s prílohovými haluškami, príp. s dusenou ryžou.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Vianočná štrúdla
Čokoládové mafiny
Cuketový pekáč
Talianský šalát
Ovocné rezy s Tangom
Kubánsky rez
Virgin Mojito
Syrová torta - Cheesecake
Vaječný punč s pivom
Pečená kačka s dusenou červenou kapustou