400 g topeného syra
200 g ementálu
1 PL masla
1 strúčik cesnaku
1 ČL hladkej múky
½ litra mlieka
trochu mletého čierneho korenia
trochu muškátu
sendviče
Príprava
1. Ohňovzdorný keramický hrniec potrieme zvnútra očisteným strúčikom cesnaku. Maslo rozpustíme pri miernej teplote, pridáme múku a krátko premiešame.
2. Zalejeme mliekom, metličkou rozmiešame a pri miernej teplote 10 minút povaríme.
3. Syr nakrájame na tenké pásiky, pridáme do mliečnej hmoty a miešame, kým sa celkom nerozpustí. Okoreníme a dochutíme mletým čiernym korením a muškátom.
4. Fondue sa podáva v spoločnom hrnci. Hrniec s fondue postavíme na ohrievač uprostred stola. Fondue počas jedla udržiavame stále v pomalom vare. Sendviče nakrájame na veľké kocky – tie si každý napichuje špeciálnou vidličkou a namáča vo fondue. Syrovú masu občas premiešame, aby sa fondue nepripálilo.