Studená misa v žemľovom venci

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

Žemľový veniec:
3 dl vlažného mlieka
1 PL cukru
2 ČL soli
60 g oleja
1 vajce
150 g bieleho jogurtu
90 dkg hladkej múky
3 dkg čerstvého droždia
1 vajce na potretie
sezamové a ľanové semiačka na posypanie

1 000 g tvrdého plátkového syra (Eidam, Gouda....)
400 g dusenej šunky
200 g suchej salámy podľa chuti

zelená petržlenová vňať na ozdobu


Príprava

1. Z prísad vymiesime cesto. Cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých dielov z ktorých formujeme žemle. Plech vyložíme papierom na pečenie. Žemle poukladáme na plech v tvare venca, tak, aby sa skoro dotýkali (ak sa nám zvýšia žemle, poukladáme ich do stredu venca ), zakryjeme utierkou a necháme opäť vykysnúť (cca 15-20 minút).

2. Medzitým zapneme rúru na 180 stupňov. Žemle potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme striedavo sezamom ľanovými semiačkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 18- 20 minút pri 200 stupňoch.

3. Upečený veniec necháme vychladnúť a preložíme na okrúhlu tácku. Do stredu venca poukladáme syrové, šunkové a salámové rolky tak, ako je na obrázku a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Švédske mäsové guľky s hnedou omáčkou - Köttbullar
Znojemský guláš I.
Cestovinový šalát s tuniakom v paradajkovej omáčke
Kávovo-čokoládová mousse torta
Dunajské vlny
Citrónové rezy
Koktail - Harvey Wallbanger
​Ćernohorský rezeň v zemiakovom cestíčku
Špagety a la Bolognese
Torta Malakov