125 g masla
240 g cukru
5 žĺtkov
citrónová kôra
250 ml smotany
1 prášok do pečiva
420 g polohrubej múky
sneh z 5 bielkov
60 g strúhanej čokolády alebo kakao rozmiešané v mlieku na kašičku
1 PL citrónovej šťavy
1 strúhaná horká mandľa
maslo na vymazanie formy
strúhanka na vysypanie formy
Príprava
1. Do vymiešaného masla pridáme cukor, žĺtky, citrónovú kôru a všetko miešame 20-25 minút. Potom po lyžiciach pridáme polovicu múky a celú smotanu.
2. Do zvyšku múky vmiešame kypriaci prášok. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý súčasne so zvyškom múky primiešame do žĺtkovo-maslovej hmoty.
3. Cesto rozdelíme na tri časti. Prvú časť nalejeme do vymazanej formy, do druhej časti vmiešame strúhanú čokoládu alebo kakao a prilejeme do formy. Do tretej časti vmiešame citrónovú šťavu a strúhanú horkú mandľu a vlejeme do formy.
4. Formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 1 hodinu. Upečenú a vychladenú bábovku vyklopíme a pocukrujeme.
TIP:
Do tretieho dielu môžeme prisypať aj mleté orechy a pridať Amaretto-Beatino. Chuťovo je i tak veľmi dobrá.