Škvarkové alebo syrové pagáče

Čas prípravy Zložitosť Cena
  180 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

500 g preosiatej hladkej múky
3 ČL soli
30 g čerstvého droždia
1 dl vlažného plnotučného mlieka
1 ČL práškového cukru
3 dl hustej smotany
2 žĺtky
50 g roztopeného ale nie teplého masla

Syrová plnka:
250 g strúhaného syra -eidam, ementál, údený.....podľa chuti, môže byť aj zmes, 50-60 g roztopeného masla na potieranie, 1 žĺtok na potretie.
Dôležité je aby všetky suroviny mali izbovú teplotu!!!

Škvarková plnka:
250 g pomletých škvarkov, keď sú veľmi suché, vymiešame s 2 - 3 lyžicami bravčovej masti


Príprava

1. Droždie dáme vykysnúť vo vlažnom mlieku. Zmiešame všetky suroviny na cesto a po 10 minútach vymiesime vláčne cesto. Zakryté utierkou necháme kysnúť 1 hodinu. Po hodine cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme na hrúbku 1 - 1,5 cm. Potrieme maslom, posypeme 1/3-nou syra alebo škvarkov a cesto prehneme v tomto poradí: zhora na dol, z dola nahor, z ľava do prava, z prava do ľava. Zakryjeme utierkou a necháme 30 minúť kysnúť. Tento postup zopakujeme ešte 2x, vyvaľkané cesto treba prehnúť stále v rovnakom poradí.

2. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 2,5 - 3 cm a vykrajujeme pagáčiky - ideálne sú s priemerom cca 5 cm. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme opäť kysnúť 30 minút, medzi tým zapneme rúru a zohrejeme na 200 stupňov.

3. Vrch pagáčikov potrieme žĺtkom, posypeme strúhaným syrom a pečieme asi 18 až 20 minút dozlata.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Syrové rožky z mäkkého, jogurtového cesta - hrnčekové
Marhuľová torta s parížskou šľahačkou
Americké krehké bábovičky s tekutým stredom
Koložvárska kapusta
Vyprážané tofu s bielym jogurtom
Maďarská nátierka
Bryndzové tyčinky
Šalát z Olomouckých syrečkov
Plnená dvojfarebná mäsová roláda
Slivkový koláč s mandľami
PRIHLÁSENIE