Nemiesený chlieb

Čas prípravy Zložitosť Cena
  90 minút
tento recept pridal(a)
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

1 kg špaldovej alebo hladkej múky (špeciál alebo T650)
6 - 8 dcl vlažnej vody
7 g sušeného droždia
2,5 dkg soli


Príprava

1.Pomiešame suché prísady, pridáme vodu a vareškou premiešame. Zakryjeme čistou utierkou, dáme a misu položíme na miesto bez prievanu (najlepšie do studenej rúry) a necháme kysnúť 12 hodín, napr. od večera do rána.
2. Po 12 hodinách dáme liatinový kastról alebo misu z jenského skla do rúry, rúru zapneme na najvyšší stupeň. Vykysnuté cesto vylejem na dobre pomúčenú dosku, prehneme z prava do ľava, z ľava do prava, zhora na dol a z dola na hor. Zakryjeme utierkou a necháme odležať, kým sa rúra nezohreje.
3. Z rúry opatrne vyberieme horúci kastról alebo misu, vložíme cesto, zakryjeme pokrývkou a zakryté pečieme 30 minút. Po 30 minútach zložíme pokrývku a chlieb pečieme ešte 25-30 minút.

Jednu tretinu hladkej múky môžeme nahradiť aj celozrnnou, do múky môžeme namiešať aj slnečnicové, tekvicová alebo ľanové semiačka, príp. rascu.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Fašírka z ovsených vločiek
Svieža jablková torta bez pečenia
Králik na šampiňónoch
Rohlíkové knedlíky
Zlaté papriky
Nealkoholický ríbezľový nápoj
Čerešne alebo višne do štrúdle alebo koláčov (nasurovo)
Ženevské zapekané zemiaky
Hydinový šalát
Mexické zemiaky s fazuľou