Nemiesený chlieb
Čas prípravy |
Zložitosť |
Cena |
 90 minút |      |      |
tento recept pridal(a) if($row['author_id']=='0') print $row['unreg_name']; else print $row['username'];?>
priemerné hodnotenie receptu

Prísady
1 kg špaldovej alebo hladkej múky (špeciál alebo T650)
6 - 8 dcl vlažnej vody
7 g sušeného droždia
2,5 dkg soli
Príprava
1.Pomiešame suché prísady, pridáme vodu a vareškou premiešame. Zakryjeme čistou utierkou, dáme a misu položíme na miesto bez prievanu (najlepšie do studenej rúry) a necháme kysnúť 12 hodín, napr. od večera do rána.
2. Po 12 hodinách dáme liatinový kastról alebo misu z jenského skla do rúry, rúru zapneme na najvyšší stupeň. Vykysnuté cesto vylejem na dobre pomúčenú dosku, prehneme z prava do ľava, z ľava do prava, zhora na dol a z dola na hor. Zakryjeme utierkou a necháme odležať, kým sa rúra nezohreje.
3. Z rúry opatrne vyberieme horúci kastról alebo misu, vložíme cesto, zakryjeme pokrývkou a zakryté pečieme 30 minút. Po 30 minútach zložíme pokrývku a chlieb pečieme ešte 25-30 minút.
Jednu tretinu hladkej múky môžeme nahradiť aj celozrnnou, do múky môžeme namiešať aj slnečnicové, tekvicová alebo ľanové semiačka, príp. rascu.
Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:
Mrkvová nátierka s chrenomPečená kačka s dusenou červenou kapustouHrášková polievkaPomarančová roláda s polevouJablkový koláč s černicamiOrechové guľkyPlzeňská štrúdlaMedrechKoktail - Tequila SunriseMrkvovo-zemiakový šalát s kozím syrom