Španielske briošky

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

50 dkg hladkej múky
štipka soli
1 celé vajce
1 žĺtok
3 PL oleja
2,3 dl mlieka
7 dkg cukru
2,5 dkg čerstvého droždia

Plnka:
10 dkg mäkkého masla
škoricový cukor


Príprava

1. Z prísad vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme dobre vykysnúť cca 45-60 minút.

2. Na jemne pomúčenej doske cesto rozdelíme na 10 rovnakých dielov a urobíme z nich okrúhle bochníčky, ktoré zakryté necháme 15-20 minút odpočívať, aby cesto získalo späť svoju pružnosť.

3. Jednotlivé bochníčky rozvaľkáme do oválneho tvaru, potrieme zmäknutým maslom a posypeme škoricovým cukrom. Zrolujeme a jednotlivé rúrky odložíme bokom. Keď sú všetky rúrky hotové, jednotlivo ich trochu ponaťahujeme a zvinieme do tvaru slimáka, tak, aby pozdĺžny spoj smeroval hore. Koniec každej rolky prstom sploštíme a strčíme pod stočenú briošku.

4. Hotové rozložíme na dva, papierom na pečenie vyložené plechy. Necháme ich zase odpočívať 30-40 minút. Medzitým rúru zohrejeme na 180 stupňov a v ohriatej rúre briošky pečieme asi 15-20 minút dozlata.

Briošky môžeme plniť ľubovolnou plnkou (orechy, mak, kokos....) alebo ich môžeme pripraviť aj bez plnky.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Hamburgerové žemle od Limary
Koktail - Manhattan
Nepečená jablková torta
Španielska hnedá omáčka
Bábovka s čokoládou Margot
Srbská fazuľová polievka
Maliny s ríbezľovým nektárom
Vynikajúce lángoše - príprava cesta aj v pekárničke
Chrumkavá sviečkovica
Španielske vtáčiky