Panenka s rumovou omáčkou s ružovým korením

Čas prípravy Zložitosť Cena
  45 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

1 bravčová panenka
2 ČL ružového korenia
mleté čierne korenie
2 PL kvalitného rumu
1 téglik smotany na varenie
soľ
olej
maslo


Príprava

1. Panenku necháme v celku, osolíme ju, okoreníme mletým čiernym a nadrobno rozdrveným ružovým korením. Na panvici roztopíme trochu masla a oleja, vložíme panenku a rýchlo opražíme z každej strany, keď má mäsko peknú kôrku, vyberieme z panvice. Výpek necháme v panvici. Mäso pred opraženým môžeme rozrezať na dve časti, aby sme s ním mohli lepšie manipulovať.

2. Panenku vložíme do zapekacej misy, podlejeme trochou vody a pečieme ju v rozohriatej rúre na 170 stupňoch cca 20 minút. Takto by sme mali dostať šťavnaté a nevysušené mäso.

3. Upečenú panenku necháme 10 minút odležať na doske, až potom ju môžeme krájať a servírovať.

4. K výpeku na panvici prilejeme výpek od panenky zo zapekacej misy. Pridáme ešte trošku rozdrveného ružového korenia, soľ a rum. Omáčku varíme, kým sa nám neodparí alkohol z rumu, potom pridáme smotanu a privedieme zase do varu. Hotovú omáčku môžeme zahustiť s kukuričným alebo zemiakovým škrobom, ale nemusíme. Bez toho dostaneme redšiu omáčku.

Podávame s pripravenou omáčkou a pečenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou, príp. plátkom pečenej oravskej slaniny.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Bábovka s čokoládou Margot
Čokoládová pena s whisky
Tvarohový zákusok bez pečenia
Jarná roláda s jahodami a rebarborou
Cesnakový ľadový šalát s kuracím mäsom
Huby na smotane
Bravčové medailonky so syrovou omáčkou
Krémová šampiňónová polievka
Rybacie plátky na balkánsky spôsob
Červená šošovica s klobásovými čipsami