90 ml oleja
1 KL sódabikarbony
200 g polohrubej múky
2 celé vajcia
1 bal. vanilkového cukru
1 citrón - šťava aj strúhaná kôra
150 g kyslej smotany
4 PL mletého maku
1. Rúru zapneme na 180 stupňov. Vajcia vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, a šťavou z celého citróna, pridáme aj nastrúhanú kôru z dôkladne umytého citrónu. Pridáme olej a kyslú smotanu, Všetko dobre premiešame.
2, Do múky zamiešame sódubykarbónu a pridáme k vaječnej hmote, Vymiešame hladké cesto, aby sa suché a vlhké suroviny spojili.
3. Hranatú formu na koláč vystlieme papierom na pečenie. Do formy nalejeme 2 tretiny cesta, do zvyšnej tretiny nasypeme mak, premiešame a lyžicou poukladáme do stredu bieleho cesta, v strede cesta nám vznikne makový pás.
4. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme ccs 20-25 min. Čas pečenia záleží od rúry. Či je koláč prepečený, zistíme špáradlom, ktoré vpichneme do cesta, ak vytiehnuté špáradlo zostane suché, koláč je hotový.