Kávovo-čokoládová mousse torta

tento recept pridal(a) zuzka na www.dobroty.sk

Prísady

Cesto:
80 g bielkov
80 g masla (roztopeného)
30 g hladkej múky
15 g kakaa
45 g práškového cukru
45 g trstinového cukru
45 g oriešky alebo mandle (mleté)

Čokoládový mousse:
400 g čokolády (nadrobno posekané, obsahujúca minimálne 65% kakaa)
5 PL kávy (kvalitné presso)
4 vajcia
40 g cukru
4 PL medu
400 ml smotany na šľahanie (minimálne 30%)

Ozdoba:
kakao na posypanie


Príprava

1. Rúru zapneme na 170 stupňov.

2. Pripravíme si cesto: bielky vyšľaháme do peny, postupne pridávame kryštálový a práškový cukor a ďalej šľaháme. Do vyšľahanej peny pridáme mleté oriešky (orechy, mandle), Opatrne premiešae a na koniec primiešame aj roztopené maslo.

3. Na dno formy (priemer 22 cm) položíme papier na pečenie a nalejeme cesto.

4. V predhriatej rúre pečieme 10-15 minút - skúška špáradlom.

5.Pripravíme si čokoládový mousse: Nasekanú čokoládu roztopíme nad parou. Odstavíme, trochu necháme vychladnúť a pridáme kávu.

6. V ohňovzdornej mise vyšľaháme vaječné žĺtky elektrickým šľahačom, keď má vaječná zmes ľahkú, penovú konzistenciu, primiešame aj cukor a med. Prešľaháme.

7. Misu s vaječnými žĺtkami položíme na hrniec s horúcou vodou a žĺtkovú zmes nad parou šľaháme ďalších 10 minút, aby jej objem bol 3x väčší. Potom misu s krémom odstavíme a šľaháme ešte, kým trochu vychladne.

8. Šľahačku vyšľaháme do jemnej peny, opatrne primiešame k žĺtkovému krému a na koniec primiešame aj roztopenú čokoládu.

9. Čokoládový penový krém nalejeme na upečené a vychladené cesto. Odložíme do chladničky na cca 6 hodín.

10. Pred podávaním vrch torty poprášime kakaovým práškom.