Fašiangové šišky

tento recept pridal(a) zuzka na www.dobroty.sk

Prísady

300 ml mlieka
30 g droždia
1 ČL cukru
500 g hladkej múky
50 g masla
2 PL práškového cukru
1 štipka soli
5 ml rumu
5 žĺtkov


Príprava

Dôležité je, aby všetky suroviny mali izbovú teplotu!

1. Pripravíme si kvások: Droždie rozmrvíme do vlažného mlieka, pridáme 1 ČL cukru a 1 PL múky, počkáme 10-15 minút, kým nám droždie vzíde.

2. Múku nasypeme do misy, pridáme kvások, na kocky pokrájané maslo izbovej teploty, práškový cukor, soľ, rum a žĺtky. Vymiesime hladké cesto (ručne, kuchynským robotom príp. v pekárničke). Cesto zakryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť 30 minút.

3. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Pohárom, alebo vykrajovačkou s priemerom cca 5-6 cm povykrajujeme krúžky, do stredu každého palcom urobíme priehlbinku. Opäť zakryjeme utierkou a šišky necháme podkysnúť 20 minút.

4. Olej zohrejeme približne na 170 stupňov a začneme šišky vyprážať. Do oleja ich dávame najprv vrchnou stranou nadol a panvicu zakryjeme pokrývkou. Po asi 2 minútach pokrývku odložíme a šišky pomocou vidličky obrátime. Pečieme ich odokryté ešte 1-2 minúty. Upečené šišky vyberieme na papierové kuchynské utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.

Šišky podávame posypané práškovým cukrom a lekvárom podľa chuti.