Beigli -tradičný maďarský vianočný závin podľa Limary

tento recept pridal(a) mamina na www.dobroty.sk

Prísady

Cesto:
90 dkg hladkej múky
25 dkg masla
12,5 dkg bravčovej masti
10 dkg cukru
2,5 dkg droždia, alebo 1 sáčok sušeného
2 žĺtky
1 dkg soli
1 dl studenej šľahačkovej smotany
2,5 dl studenej vody
+1 vajce na potretie
uvedené množstvo je na prípravu 6 ks beigli.

Maková, alebo orechová plnka na 6 ks
70 dkg mletého maku alebo mletých vlašských orechov
50 dkg kryštálového cukru
15 dkg strúhanky
0,5 l vody
hrozienka (nemusí byť)
mletá škorica
strúhaná citrónová kôra
na hrot noža mleté klinčeky


Príprava

Plnka:
Vodu s cukrom prevaríme a nalejeme na ostatné pomiešané suroviny na plnku. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Plnku môžeme robiť aj pol na pol, čiže 35 dkg maku a 35 dkg orechov.

Príprava cesta:
Droždie namrvíme do múky. Pomiešame múku, soľ, cukor a droždie. Pridáme maslo a masť, smotanu, žĺtky a vodu. Vypracujeme hladké cesto. Necháme trochu odpočinúť, asi 15-20 minút. Cesto odvážime, rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Každý diel postupne vyvaľkáme, naplníme, kratšie kraje zohneme, aby nám plnka pri pečení nevytiekla, zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Záviny pripravíme večer, a necháme na plechu do druhého dňa, kedy ich upečieme, alebo od rána do večera.
Pri vaľkaní netreba pomúčiť ani cesto, ani podložku na vaľkanie. Keď sú záviny naplnené, zrolované, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom, neskôr , cca o hodinu alebo aj viac, ich ešte potrieme aj rozšľahaným bielkom.
Pripravené záviny necháme odpočívať na chladnom mieste, v komore, v špajzi alebo v inej chladnejšej miestnosti nie však v chladničke!!!
Na druhý deň ich pred pečením poprepichujeme špajdlou až po spodok!!! Pečieme v zohriatej rúre na 200 stupňov cca 25-30 minút, kým nadobudnú pekný zlatohnedý vzhľad.

Ďalšie plnky:
Čokoládovo-pomarančová plnka na 3 ks
20 dkg čokolády na varenie
2 PL kakaového prášku
10 dkg hnedého cukru
štipka soli
3 ve%lké PL pomarančového alebo marhuľového lekváru
2 PL kandizovanej pomarančovej kôry
1 ČL vanilkového extraktu

Čokoládu nastrúhame, pridáme cukor, soľ, kakaový prášok a vanilkový extrakt, Pridáme toľko lekváru, aby sme dostali hustú plnku, ktorá sa ale dá natierať. Primiešame aj kandizovanú pomarančovú kôru. Ak by plnka bola príliš riedka, môžme pridať trochu nadrvených piškót, alebo strúhaných orechov. Plnku rozdelíme na 3 časti a postupujeme, naplníme jednotlivé rozvaľkané cestá a postupujeme tak, ako je je vyššie uvedené.

Plnka zo sušených sliviek s vareným vínom na 3 ks

20 dkg cukru
1 PL medu
1 dl vody
1 dl červeného vína
1/2 ČL škorice
2 ks badián
vanilkový extrakt
na hrot noža mletých klinčekov
kôra z 1 citróna a z 1 pomaranča
50 dkg sušených sliviek

Do menšieho hrnca dáme cukor, vodu a koreniny a uvaríme hustý sirup. Keď má sirup už žltkastú farbu, pridáme med, červené víno a 20 dkg sušených sliviek. Varíme, kým slivky budú mäkké a šťava bude hustá, sirupovitá. Vyberieme badián a celé zmixujeme ponorným mixérom. Hotovú plnku rozdelíme na 3 časti.
Zvyšok sušených sliviek nadrobno posekáme. Rozvaľkané cestá potrieme plnkou a posypeme posekanými slivkami. Záviny zrolujeme a postupujeme tak, ako je to už hore napísané.