Bazový sirup karamelový

tento recept pridal(a) zuzka na www.dobroty.sk

Prísady

30-40 kvetov bazy
2 kg kryštáľového cukru
3 veľké citróny
5 dkg kyseliny citrónovej v prášku (alebo citronáda)
1/2 KL pripravku na konzervacia
3 l vody


Príprava

1. Potrebujeme cca 5 litrový hrniec, v ktorom najprv urobíme z 0,5 kg cukru karamel: na sterdnom ohni počas stáleho miešania roztopíme cukor. Ak má karamel hnedo-zlatý odtien, hrniec odstavíme z ohňa a prilejeme 1 liter vody a ďalej ho zohrievame, kým sa karamel neroztopí celkom vo vode.

2. Do karamelovej vody pridáme zvyšok cukru (1,5 kg) a zvyšok vody (2,5 liter). Cukor necháme roztopiť vo vode, sirup občas pomiešame a privedieme do varu, aby sme dostali hustejšiu konzistenciu ako sirup (bude trošku redší). Sirup necháme vychladnúť.

3. Medzitým kvety bazy očistíme, odstránime hmyz atď a postriháme na menšie vetvičky. Kvety neumývame pod vodou, lebo tým odstránime cenný kvetinový peľ a tým aj arómy.

4. Citróny umyjeme a pokrájame na kolieska. Ak si nie sme istí, či bola kôra chemicky ošetrená, olúpeme citróny a tak pokrájame na kolieska.

5. Do vychladnutého sirupu pridáme bazu, citrón, kyselinu citrónovú a konzervačný prípravok. Celú zmes vložíme do chladničky a necháme tam cca 4 dni, dvakrát denne ju premiešame.

6. Hotový sirup scedíme, čiže odstránime citróny a kvety. Potom scedíme aj cez plienku.

7. Sirup nalejeme do sklenených fliaš. Dostaneme cca 3 litre.