Lasagne s nivou a špenátom

tento recept pridal(a) zuzka na www.dobroty.sk

Prísady

cca 12 plát​kov lasagne cestovín
2-3 hrsti čerstvých špenátových listov
1 balenie syr​a​ Niva
10 kusov stredných čerstvých šampiňónov
strúčik cesnaku alebo sušený cesnakový granulát
olej
tvrdý syr na vrch, napr. Eidam

Bešamelová omáčka:
50 g masla
50 g múky
0,5 l smotany na varenie
strúhaný muškátový oriešok
soľ
mleté čierne korenie​


Príprava

1. Pripravíme​ si​ bešamelovú omáčku: ​Roztopené maslo zasypeme múkou. Za stáleho miešnia urobíme svetlú zápražku, pozor, nesmie zhnednúť! Stiahneme z ohňa, za stáleho miešania prilejeme studenú smotanu na varenie, dohladka vymiešame. Ochutíme strúhaným muškátovým orieškom, mletým bielym alebo čiernym korením a soľou. Uvaríme redšiu omáčku.

2. Šampiňóny očistíme a na malom množstve olej​a​ orestujeme, dôkladne ich opražíme a vyberieme z panvice.

3. Do tej istej panvice pridáme špenát a ​niekoľko sekúnd pražíme, pr​i​dáme roztlačený cesnak alebo posypeme cesnakovým granulátom, špenát ​odstavíme z ohňa.

4. Na dno zapekacej misy dáme ​trochu bešamelovej omáčky a poukladáme​ cestoviny​ lasagne. Každ​ú​ vrstvu ​oddelíme ​lasagne cestov​inami, ktoré​ ​po​t​​rieme bešamelovou omáčkou. Je to potrebné pre to, aby cestoviny počas pečenia zmäkli. Na omáčku poukladáme ingredience:

1. vrstva s Nivou: na omáčku hneď​ nadrobíme 1/3 Nivy
2. vrstva so šampiňónmi
3. vrstva s Nivou
4. vrstva so špenátom
5. vrstva s Nivou​​

5.​ Aj​ ​n​a vrch​ poukladáme ​cestoviny na ktoré ​rozotrieme ​zvyšok bešamelovej omáčky a posypeme strúhaným syrom.

6. Lasagne dáme do rozohriatej rúry (180-200 C) - ​pečieme do zlatohneda.