400 g varených zemiakov
400 g surových zemiakov
120 g polohrubej múky
120 g hladkej múky
1,5 dl studenej vody
1 ČL soli
1 stredná cibuľa
200 g oravskej alebo prerastenej údenej slaniny
400 g kvasenej kyslej kapusty
2 PL bravčovej masti
1.Pripravíme si cesto na halušky: Surové zemiaky ošúpeme, umyjeme a postrúhame. Pridáme polohrubú a hladkú múku, soľ a vodu. Dôkladne premiešame.
2. Do vriacej, osolenej vody hádžeme halušky. Keď vyplávajú na povrch, scedíme ich, vložíme do hlbšej misy a zakryjeme aby nevychladli.
3. Slaninu pokrájame na kocky a opražíme na masti. Opraženú slaninu vyberieme z masti a odložíme. Medzitým pokrájame cibuľu nadrobno a začneme pražiť na masti od slaniny. Keď cibuľa nadobudne zlatistú farbu, pridáme kvasenú kapustu, z ktorej sme pred tým vytlačili šťavu. Kapustu s cibuľou premiešame a krátko podusíme.
4. Varené zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. Podsusenú kapustu zmiešame s haluškami a so zemiakmi. Podľa potreby ešte osolíme.
Úhrabky podávame s opraženou slaninou.