Špagety carbonara so smotanou

tento recept pridal(a) zuzka na www.dobroty.sk

Prísady

400 g špagiet
150-200 g údenej, oravskej alebo anglickej slaniny
2 vajcia
2-3 PL olivového oleja
2 dkg masla
2-3 strúčiky cesnaku
6-8 g strúhaného Parmezánu alebo Grana padano
soľ
mleté čierne alebo biele korenie
180 ml smotany na varenie

Na posypanie:
strúhaný Parmezán alebo Grana padano
čerstvé bylinky - bazalka, oregáno, petržlenová vňať (nemusí byť)


Príprava

1. Na olivovom oleji opražíme na tenké pásiky nakrájanú slaninu. Odstavíme z ohňa, primiešame vajcia, smotanu, nastrúhaný cesnak, syr, osolíme, okoreníme. Omáčku varíme na miernom ohni, pozor, aby nevrela, lebo sa vajcia zrazia. Uvaríme hladkú, krémovú omáčku ktorú zjemníme pridaním masla.

2. Medzitým špagety uvaríme v osolenej vode "al dente". Hotovú omáčku zmiešame s uvarenými špagetami.

3. Pri servírovaní posypeme strúhaným syrom a petržlenovou vňaťou, alebo inými čerstvými bylinkami podľa chuti.