1 balík štrúdľového cesta (6-8 plátov)
300 g sekaných vlašských orechov
asi 50 g roztopeného masla
Sirup:
300 ml vody
300 g cukru
10 PL medu
2 ČL mletej škorice
šťava z 1/2 citróna alebo z pomaranča
1. Menší pekáč dôkladne vymastíme maslom. Na dno položíme plát štrúdľového cesta, potrieme roztopeným maslom a posypeme sekanými orechami. Nasleduje zase cesto, potretie maslom, vrstva orechov atď. Vrchný plát už len potrieme maslom.
2. Pripravenú baklavu pokrájame na menšie kocky a dáme piecť do vyhriatej rúry (180 stupňov). Pečieme asi 30 minút do zlatožlta.
3. Medzitým pripravíme sirup: cukor, vodu, med, citrónovú alebo pomarančovú šťavu a škoricu dáme variť. Po zovretí sirup varíme ešte 10 minút na miernom ohni, občas premiešame. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť.
4. Upečenú baklavu polejeme hotovým sirupom a necháme odstáť najlepšie do druhého dňa.