1 kg zemiakov
150 g prerastenej slaniny
400 g šalátových uhoriek
100 g nakrájanej cibule
¼ l mäsového vývaru
3 PL olivového oleja
3 PL červeného vínneho octu
soľ podľa chuti
1 PL rasce
½ PL mletého bieleho korenia
4 PL kôpru
1. Zemiaky posypeme rascou a nad parou ich asi 25 minút varíme. Krátko opláchneme studenou vodou, ošúpeme, počkáme, kým z nich prestane sálať para a odložíme do chladu.
2. Slaninu pokrájame na kúsky a pri miernej teplote ju popražíme. Pridáme cibuľu, podusíme. Zalejeme vývarom a prevaríme.
3. K nálevu pridáme olej, ocot a koreniace prísady a dochutíme. Zemiaky krájame ručne – odrezané kolieska padajú rovno do nálevu. Necháme odležať, ešte raz dochutíme.
4. Uhorku nastrúhame na jemné plátky a vmiešame ju do šalátu. Aj kôpor pridáme až na poslednú chvíľu.
Vhodná príloha k vyprážanému rybie filé, alebo ako samostatný šalát.