200 g rôznych tvrdých syrov
3 vajcia
1/2 ČL kypriaceho prášku
100 g strúhanky
1/2 dl bieleho vína
koreniny a príchute podľa chuti
olej na vyprážanie
1. Syry nastrúhame a zmiešame spolu s ďalšími prísadami, vypracujeme mäkké cesto. Necháme chvíľu stuhnúť a potom z cesta urobíme dlhý šúľok, ktorý nakrájame na rovnaké dieliky. Z nich vytvoríme guľky.
2. Vyprážame ich v rozpálenom oleji a ešte teplé podávame.
Koreniny a prísady zvoľíme podľa chuti a podľa odrody vína. Skúsme napr. tymián, provensálske bylinky, kúsky olivy, kúsky údeného mäsa, alebo rôzne semiačka a oriešky. Ku kvalitným syrom však nepotrebujeme žiadne ďalšie doplnky.