600 g hovädzieho mäso
50 g slaniny
300 g mrkvy
150 g zeleru
150 g petržlenu
150 g cibule
2 ks bobkových listov
5-6 guľôčok nového korenia
mleté čierne korenie
150 g smotany na varenie
50 ml smotany na šľahanie
1 PL hladkej múky
ocot
1 ks citrón
1 PL horčice
100 ml oleja
1 PL cukru
1. Mäso očistíme, osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán.
2. Očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a slaninu restujeme na oleji. Pridáme nasekanú cibuľu a ďalej restujeme. Nakoniec pridáme cukor s horčicou a necháme skaramelizovať. Pokvapkáme octom a necháme vydusiť.
3. Do zeleninového základu vložíme opečené mäso a zalejeme vodou, ktorú v priebehu dusenia dolievame, mala by byť asi do polovice mäsa. Pridáme aj korenie a soľ. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a dokončíme omáčku.
4. Z omáčky vyberieme nové korenie a bobkový list, trochu ju rozmixujeme. Pridáme do nej nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z citróna a smotanu na varenie rozmiešanú múkou. Omáčku zjemníme smotanou na šľahanie. Prípadne ju dochutíme ju ešte soľou, cukrom a citrónovou šťavou podľa chuti.
Podávame s parenou alebo žemľovou knedľou.