Čiernobiele briošky

tento recept pridal(a) na www.dobroty.sk

Prísady

60 dkg hladkej múky
štipka soli
4 PL cukru
1 vajce
2 dl kefíru alebo acidka
asi 1,5 dl mlieka
8 dkg mäkkého masla
2 PL kakaového prášku
3 dkg droždia
+ maslo a 1 vajce na potretie


Príprava

1. Z prísad okrem kakaového prášku vymiesim hladké cesto (môžeme aj v pekárničke vymiesiť). Vymiesené cesto rozdelíme na 2 polovice, do jednej polky zapracujeme kakaový prášok rozmiešaný v 1-2 PL vody. Biele aj kakaové cesto dám do osobitnej misy a nechám 1 hodinu kysnúť.

2. Vykysnuté biele cesto vyklopím na pomúčenú dosku, vyvaľkám na 2 mm hrubý plát, potrieme mäkkým maslom alebo tenkou vrstvou pudingu alebo krému a odložíme na bok. Tak isto vyvaľkáme aj kakaové cesto, ktoré položíme na potreté biele cesto. Krájačom na pizzu alebo ostrým nožom cesto pokrájame na asi 2 cm široké pásy. Pásy špirálovito stočíme. Zo stočených pásikov vytvarujeme briošky.

3. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie, necháme odpočinúť 30-40 min. Medzitým rúru zohrejeme na 200 stupňov. Briošky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 18-20 min.