1 kg zemiakov
1 lyžica rasce
150 g prerastenej slaniny
100 g nakrájanej cibule
0,25 l mäsového vývaru
3 lyžice olivového oleja
3 lyžice červeného vínneho octu,
0,25 l lyžičky soli
0,5 lyžice mletého bieleho korenia
400 g šalátových uhoriek
4 lyžice kôpru
1. Približne rovnako veľké zemiaky posypeme rascou a nad parou ich asi 25 minút varíme. Krátko opláchneme studenou vodou, ošúpeme, počkáme, kým z nich prestane sálať para a odložíme do chladu.
2. Slaninu pokrájame na kúsky a pri miernej teplote ju prikrytú 5 minút popražíme. Pridáme cibuľu, podusíme. Zalejeme vývarom a prevaríme.
3. K nálevu pridáme olej, ocot a koreniace prísady a dochutíme. Zemiaky nakrájame na kolieska. Necháme odležaťa dochutíme.
4. Uhorku nastrúhame na jemné plátky a vmiešame ju do šalátu, pridáme aj kôpor.
Vhodná príloha je k rybám.