250 g masla
2 žĺtky
300 g hladkej múky
100 g mletých vlašských orechov
1 balíček vanilkového cukru
½ ČL citrónovej kôry
štipka soli
80 g práškového cukru
160 g ríbezľového lekváru
práškový cukor na posypanie
múka na posypanie dosky
1. Z vychladeného pokrájaného masla, zo žĺtkov, z múky, mletých orechov, vanilkového cukru, citrónovej kôry a zo špipky soli vypracujeme na pomúčenej doske pevné cesto. Zabalíme ho do fólie a na 2 hodiny uložíme do chladničky.
2. Rúru predhrejeme na 180°C. Z vychladeného cesta si odkrajujeme rovnako veľké kúsky a tvarujeme malé gulôčky-gombičky. Koncom varešky vyhĺbime do každej jamku.
3. Plechy vyložíme papierom na pečenie a poukladáme na ne gombičky. Vo vyhriatej rúre upečieme dozlatista.
4. Lekvár vymiešame s práškovým cukrom. Lyžičkou ho naložíme do jamiek vychladnutých upečených gombičiek a necháme stuhnúť. Povrch ešte môžeme jemne posypať práškovým cukrom.