Koložvárska kapusta

tento recept pridal(a) bianka na www.dobroty.sk

Prísady

150 g dlhozrnnej ryže
2 veľké cibule
2 strúčiky cesnaku
250 g prerastenej slaniny
600 g mletého bravčového mäsa
1 kopcovitá PL slanej papriky
750 g kyslej kapusty
150 ml mlieka
150 ml kyslej smotany
soľ


Príprava

1. Ryžu predvaríme 5 až 6 minút v 1,5 l slanej vody, potom zlejeme. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Na panvici na miernom ohni opečieme na kocky nakrájanú slaninu, vyberieme a dáme do veľkej misy. Na panvici necháme 2 PL tuku zo slaniny a opečieme na ňom mäso dohneda. Osolíme a pridáme k slanine.
2. Cesnak a cibuľu opečieme na panvici dozlatista. Primiešame mletú papriku. Pridáme k mletému mäsu spolu s ryžou a poriadne zapracujeme. Mlieko zmiešame s kyslou smotanou, so štipkou mletej papriky a soľou.
3. Ohňovzdornú misu vyložíme polovicou kyslej kapusty, na ňu dáme mäsovú vrstvu a zakryjeme zvyškom kyslej kapusty. Navrch nalejeme mliečno-smotanovú zmes. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 60 minút. Po 30 minútach pečenia navrch nalejeme asi 200 ml vody. Upečenú koložvársku kapustu poprášime mletou paprikou a ozdobíme kyslou smotanou.