Mandľovo-marcipánová roláda

tento recept pridal(a) jenny82 na www.dobroty.sk

Prísady

Cesto:
5 vajec
10 dkg kryštálového cukru
8 dkg hladkej múky
5 dkg mandlí
1,5 KL mandľovej arómy

Krém:
25 dkg Hera margarínu na pečenie
1 balenie vanilkového pudingového prášku
4 dl mlieka
25 dkg práškového cukru
4 KL mandľovej arómy
10 dkg marcipánu

Na zdobenie:
10 dkg mandľových plátkov


Príprava

1. Rúru predhrejeme na teplotu 170°C. Mandľové plátky určené do cesta a na zdobenie rovnomerne nasypeme na čistý plech. Vložíme do rúry a pri častej kontrole (každé 2-3 minúty) a otáčaní ich upečieme pekne do zlatista.

2. Medzitým si pripravíme piškótové cesto: žĺtky oddelíme od bielkov, z bielkov spolu s celkovým množstvom cukru vymiešame tvrdý sneh, potom pridáme žĺtky a mandľovú arómu a zľahka premiešame.

3. Jednu tretinu opražených mandlí rozdrvíme nadrobno medzi prstami. Medzitým prázdnu rúru nastavíme na teplotu 220°C.

4. Preosiatu múku pomiešame s rozdrvenými mandľovými plátkami a potom opatrne s použitím varešky na dvakrát primiešame k snehu. Cesto vylejeme na plech veľký 32 x 35 cm vyložený papierom na pečenie a uhladíme. Pečieme 10-12 minút v predhriatej rúre pri teplote 220°C.

5. Na prípravu krému uvaríme puding s mliekom na základe inštrukcií na balení, ale bez cukru a necháme vychladnúť. Margarín s práškovým cukrom vymiešame do peny a potom primiešame aj vychladnutý puding a 4 KL mandľovej arómy. Na potrenie cesta použijeme 80% krému tak, aby pozdĺž jednej dlhšej strany zostal 2 až 2,5 centimetrový pás voľný.

6. Marcipán prepracujeme a v prípade potreby k nemu pridáme niekoľko kvapiek vody. Následne na čistom povrchu z neho s použitím rúk vyvaľkáme 35 cm dlhý rovnomerný valec. Marcipánovú tyčinku položíme na krémovú vrstvu, na protiľahlú stranu, ako je voľný pás, a postupne smerom k prázdnemu pásu natočíme.

7. Zvyšný krém použijeme na potretie vonkajšej časti rolády a posypeme zvyšnými madľami. Odložíme do chladničky na 3-4 hodiny a potom nakrájame pomocou noža ponoreného do horúcej vody.